Augusztusban 5,3%-kal nőtt a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a belföldivendég-éjszakák számának növekedési üteme (+6,0) idén először haladta meg a külföldiek esetében regisztrált értéket (+4,5%). A szállodai vendégforgalom 12%-kal élénkült, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 12%-kal nőtt.

Augusztusban a belföldi vendégek 1875 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 53%-a. Számuk 3,3, az éjszakáké 6,0%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom növekedése kilenc turisztikai régióból hetet érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 10%-kal javult.

A külföldi vendégek 1636 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,6, az éjszakáké pedig 4,5%-kal nőtt 2011. augusztushoz viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 47%-a, a szállásdíjbevétel közel 54%-a származott külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma az Egyesült Királyság, Románia és Csehország esetében csökkent, míg Németország, Ausztria, Oroszország, Olaszország, az Egyesült Államok, Spanyolország és Lengyelország esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és kétcsillagos egységekben visszaesést, a többi kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 63,3%-os volt, ezen belül az ötcsillagosok 77,3, a négycsillagosok 74,6%-os foglaltságot értek el. A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (13 927 forint) 5,6, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (8821 forint) 13%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 12%-kal emelkedett a vizsgált időszakban. A szálláshelyek 32,4 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 19,6 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe augusztusban 4,9%.
A forint/euró árfolyam 279 forint volt augusztusban, 7 forinttal (2,4%-kal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 augusztusában még 2269 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1889 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 2,5 milliárd forint értékben fizettek kártyával a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, amelynek aránya közel 90% volt.

Budapesten a vendégforgalom összességében 4,3%-kal nőtt – a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, – miközben a belföldivendég-éjszakák száma jelentősen visszaesett. A vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára augusztusban 9400 és 26 500, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5900 és 21 700 forint között alakult, ami 34–95, illetve 21–78 eurónak felelt meg.

A Balatoni üdülőkörzetben a belföldivendég-éjszakák száma a korábbi hónapoktól eltérően emelkedett, meghaladva a külföldivendég-éjszakák számában mért növekedési indexet is.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5%-kal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

További hírek

Mit tesz a Hotel & More Group a fenntarthatóságért?
2024. Április 9.
A fenntarthatóság szolgálatában
Határon túli szálloda is komoly elismerést kapott
2024. Március 14.
Alvásbarát Hotel díjazott lett a Hotel & More Group székelyudvarhelyi szállodája
Egy magyar szállodaüzemeltető sikere
2024. Február 25.
Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető
Minden hír