Trendriport a hotelek első nyolc hónapjáról

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ismét közzé tette Trendriportját, melyben a január-augusztusi időszak tendenciáit foglalja össze. Az összefoglaló szerint az STR riportban szereplő 31 város között az idei év első nyolc hónapjában Budapest szállodái szobafoglaltságban a 24. (Athént, Bratislavát, Bukarestet, Lisszabont, Madridot, Milánót és Vilniust megelőzve), nettó átlag szobaárban a 29. (Bratislavát és Vilniust megelőzve), nettó REVPAR-ban a 28. (Bratislavát, Bukarestet és Vilniust megelőzve) végeztek.

2012 augusztusában a budapesti szállodák teljesítménye az STR riport szerint sokkal jobb volt, mint az január – augusztus között. Ebben a hónapban Budapest szállodái kihasználtságban a 11., nettó átlag szobaárban a 30., míg nettó REVPAR-ban a 25. helyet érték el a vizsgált 31 európai város között.

A hazai szállodák 2012 január – augusztus közötti teljesítményéről megállapítható, hogy a szállodai vendégéjszakák változatlanul gyors ütemű növekedése és az EURO/HUF árfolyamának a bázishoz képest 7,5 %-os gyengülése ellenére a szállodák árbevételi teljesítményét komplexen kifejező mutató a REVPAR csupán 6,4%-kal nőtt, ami elmarad a 2012 I.-VIII. havi az inflációtól.
A szállodák átlagos szobafoglaltsága 47,7% lett, ami 0,9% ponttal több a múlt évinél. A bruttó átlag szobaár csupán 4,3 %-kal magasabb a 2011 évinél, ami jóval elmarad a KSH szerint 2011 január – augusztus hónapokra jelzett 6,6 %-os inflációtól.

Az országos szállodai szobafoglaltság javulásában meghatározó szerepe volt a fővárosi hotelek augusztusban elért – a bázisnál 7,2 % ponttal magasabb – 74,6 % -os kihasználtságának.
Budapesten augusztusban a magas szobafoglaltság a változatlanul erős külföldi keresletnek volt köszönhető. Ebben a hónapban 21%-kal több külföldi vendégéjszaka realizálódott a főváros szállodáiban, mint 2011 augusztusában. Feltűnő, hogy ennek ellenére az augusztusi átlag szobaár nem nőtt, azonos maradt a múlt évivel.

Az augusztusi budapesti szállodai adatok ismét azt igazolják, hogy a Malév csődje miatt, a fapados légitársaságok térnyerésével átrendeződik a főváros turisztikai piaca. A kereslet átrendeződésének vesztesei Budapesten a magasabb kategóriájú, az 5* szállodák. Ezek idén augusztusban úgy értek el 80 % feletti – a múlt évnél 11,3 % ponttal magasabb - szobafoglaltságot, hogy közben az átlagárak 3 %-kal csökkentek, s nem érték el a bruttó 95 €-t éjszakánként. Ez utóbbi a legalacsonyabbak között van az európai fővárosok vonatkozásában.

A Balatoni régióban a szállodák teljesítménye idén augusztus végéig sokat javult az erősödő bel és külföldi keresletnek köszönhetően. Magasabb lett a szobafoglaltság, az országos átlagot meghaladóan emelkedett az átlag szobaár és a REVPAR is. A szállodák összes szoba árbevétele 14,1 milliárd Ft volt, ami 13,7 %-kal magasabb a 2011 évinél, s 3,5 %-kal meghaladja a 2009 évit.

A teljes Trendriport elérhető az MSZÉSZ www.hah.hu címen elérhető weboldalán, illetve letölthető IDE kattintva.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

További hírek

Mit tesz a Hotel & More Group a fenntarthatóságért?
2024. Április 9.
A fenntarthatóság szolgálatában
Határon túli szálloda is komoly elismerést kapott
2024. Március 14.
Alvásbarát Hotel díjazott lett a Hotel & More Group székelyudvarhelyi szállodája
Egy magyar szállodaüzemeltető sikere
2024. Február 25.
Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető
Minden hír